1 év haladék a hatályosításra

2017.08.01.

1 év haladék a hatályosításra

A korlátolt felelõsségû társaságok (kft.) és a civil szervezetek is egy év haladékot kaptak az új Polgári törvénykönyv (Ptk.) azon rendelkezéseinek átvételére, amelyek határideje eredetileg idén március 15-én járt volna le. A döntés értelmében a kft.-knek legkésõbb 2017 tavaszáig kell hárommillió forintra emelniük törzstõkéjüket.

A képviselõk a Fidesz kezdeményezésére 175 igen szavazattal, ellenszavazat nélkül fogadták el a Ptk. hatálybalépésével összefüggõ törvénymódosítást.
 
Az elõterjesztõk egyike, Gulyás Gergely, a kormánypárt frakcióvezetõ-helyettese szerint a kft.-knek azért kellett haladékot adni, mert számos jelzést kaptak arról, hogy a társaságok nem tudnak idõben eleget tenni a Ptk. elõírásainak.
 
A Ház döntésével egyértelmûvé tette azt is, hogy a korlátolt felelõsségû társaságokat terhelõ kötelezõ tõkeemelés után járó magas, 40 ezer forintos illetéket akkor sem kell megfizetni, ha a cég egyéb adatváltozást is bejelent, és ezen esetek többségében is az általános változásbejegyzési illetékmérték, vagyis 15 ezer forintot kell fizetni.
 
A Fidesz alelnöke korábban azt is elmondta, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) február 19-i tájékoztatása szerint a 81 ezer magyarországi civil szervezetbõl 53 ezer, vagyis az érintettek 65 százaléka nem hajtotta még végre az elõírt változtatásokat. Hangsúlyozta, a változtatás nélkül ezen civil szervezetek mûködése jogellenessé vált volna.
  

2016-03-02 10:57:17

Back

Blog

We are inaugurating a new equity partner!

We are inaugurating a new equity partner!

JTK&Partners | 2024.03.07.

Dr. Dorottya Kiss LLM., attorney-at-law, public procurement lawyer, is now an equity partner of JÁMBOR TÓTH KOLLÁTH Law Firm as of March 1, 2024.

Details >
NEW Associate IN THE JTK & PARTNERS TEAM

NEW Associate IN THE JTK & PARTNERS TEAM

JTK&Partners | 2024.02.26.

For 2024, JTK & PARTNERS will start the year with an additional associate attorney at law. Dr. Alexandra Bajtainé Dr. Cserjés passed her bar exam in 2023 and since then she has been contributing to the growing success of our firm with her professional commitment and excellent expertise as a lawyer.

Details >
JÁMBOR TÓTH KOLLÁTH & PARTNERS
Name *:
Phone number *:
Email *:
Problem description: *:

Fields marked with an asterisk (*) are required!